طرز تهیه کیک فنجانی (لیوانی) نرم و پفی با 20 نکته قنادهای معروف
به گزارش دیار سلمان، کیک فنجانی یا کیک لیوانی، یکی از تک نفره ست. همون طور که از اسمش پیداست، این کیک معمولا در فنجان، لیوان یا قالب های مخصوص کوچولو پخته می شه؛ شما می تونید کیک فنجانی رو بسته به ذائقه به صورت ساده، شکلاتی، میوه ای یا کاراملی در قابلمه، در فر یا حتی در مایکروفر درست کنید. با این مقاله از در همراه ما باشید تا طرز تهیه کیک فنجانی به چند روش مختلف رو به شما آموزش بدیم.

طرز تهیه کیک فنجانی در قابلمه در یک نگاه
برای درست کردن کیک فنجانی، قبل از هر کاری باید تخم مرغ و شیر رو نیم ساعت بیرون بذارید تا به دمای محیط برسن و کیک بهتر پف کنه. ته قابلمه نچسب یه لایه نازک نمک بریزید و یه سه پایه بذارید. دو تا تخم مرغ، نصف لیوان شکر و کمی وانیل رو خوب هم بزنید تا کش دار بشه؛ بعد نصف لیوان شیر و یک سوم لیوان روغن اضافه کنید و مخلوط کنید. آرد و بکینگ پودر الک شده رو کم کم به مایه تخم مرغی اضافه کنید و آروم هم بزنید. مایه رو توی قالب های چرب شده یا کپسولی بریزید و فقط تا دو سوم قالب رو پر کنید؛ روش هم شکلات یا کشمش بریزید. قالب ها رو روی پایه داخل قابلمه بچینید، درب قابلمه رو محکم ببندید و با حرارت ملایم 30 تا 40 دقیقه بپزید. در طول 30 دقیقه اول درب قابلمه رو باز نکنید. بعد با خلال دندون تست کنید، خنک کنید و سرو کنید.
مواد لازم برای تهیه کیک فنجانی (برای 4 نفر)
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
تخم مرغ | 2 عدد |
شکر | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
روغن مایع | 1/3 لیوان فرانسوی دسته دار |
شیر | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
آرد سفید | 1 لیوان فرانسوی دسته دار (سرصاف) |
بیکینگ پودر | 1 قاشق مرباخوری |
وانیل | نوک قاشق چای خوری (یا چند قطره وانیل مایع) |
پودر کاکائو (اختیاری) | 1 قاشق غذاخوری (سرصاف) |
خامه فرم گرفته و شکلات | برای تزیین کیک فنجانی |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 15 تا 20 دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت کیک فنجانی در قابلمه: 30 تا 40 دقیقه
مراحل طرز تهیه کیک فنجانی در قابلمه
طرز تهیه کیک فنجانی یا کیک لیوانی به صورت ساده، شکلاتی، میوه ای یا کاراملی در قابلمه، در فر یا حتی در مایکروفر قابل انجامه.
مرحله اول: مواد اولیه رو آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه کیک فنجانی در قابلمه، قبل از هر کاری باید مواد یخچالی مثل تخم مرغ و شیر رو نیم ساعت زودتر از یخچال خارج کنید تا به دمای محیط برسن. این کار خیلی مهمه، چون اگه این مواد سرد باشن و مستقیم وارد ترکیب کیک بشن، بافت مایه کیک رو ناپایدار می کنن و این باعث می شه که پف کیک تون خوب درنیاد یا وسطش خمیر بمونه. مخصوصا تخم مرغ، که وقتی هم دما با محیط باشه، راحت تر با شکر حجم می گیره و مایه سبک و پف داری بهتون می ده.
شیر هم اگه به دمای محیط برسه، بهتر با مواد دیگه ترکیب می شه و نتیجه نهایی یکدست تر و لطیف تر درمیاد. پس قبل از آغاز به کار، حتما مواد یخچالی رو زودتر بیرون بذارید.
در صورت تمایل، برای خرید تخم مرغ و شیر می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوم: قابلمه رو برای پخت بدون فر آماده کنید
بعد از گذشت این مدت، قابلمه مناسبی رو انتخاب کنید. بهتره قابلمه تون ضخیم و نچسب باشه تا حرارت رو به خوبی پخش کنه و درب قابلمه هم کاملا چفت بشه. ته قابلمه رو دو قاشق غذاخوری نمک بریزید و با پشت قاشق پخش کنید تا یه لایه نازک کف قابلمه رو بپوشونه. این نمک نه به کیک طعم می ده و نه وارد قالب ها می شه؛ صرفا برای جلوگیری از سوختن ته کیک ها و پخش یکنواخت حرارت کارایی داره.
حالا، یه سه پایه فلزی کوچیک یا درب فلزی قابلمه (به صورت وارونه) داخل قابلمه بذارید تا بین قالب ها و کف قابلمه یه فاصله ای ایجاد بشه. درب قابلمه رو ببندید و قابلمه رو روی شعله پخش کن با حرارت ملایم قرار بدید تا به مدت حدود 10 دقیقه گرم بشه.
برای خرید نمک می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله سوم: مایه تخم مرغی رو آماده کنید
در این مرحله از طرز تهیه کیک فنجانی ساده، دو عدد تخم مرغ رو توی یه کاسه بزرگ بشکنید. بعد، نصف لیوان شکر هم به تخم مرغ ها اضافه کنید. در حد نوک قاشق چای خوری هم وانیل بزنید تا بوی زهم تخم مرغ رو بگیره و کیک تون عطر خوبی داشته باشه. حالا این مواد رو با دور تند همزن برقی، حدود 4 تا 5 دقیقه هم بزنین.
این ترکیب رو باید به میزان ای بزنید که رنگش روشن و کرمی بشه و بافتش کش دار بشه. این مرحله واقعا مهمه، چون همین هم زدن اولیه ست که باعث می شه کیک هاتون حسابی پف کنن و نرم و لطیف دربیان. اگه همزن برقی ندارین، با دستی هم می شه؛ فقط باید یه کم بیشتر زمان بذارید و با حوصله هم بزنید.
برای خرید شکر و وانیل می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله چهارم: شیر و روغن رو اضافه کنید
وقتی مایه تخم مرغی کاملا کرمی و حجیم شد، وقتشه که مایعات رو بهش اضافه کنین. بنابراین، نصف لیوان شیر هم دما با محیط و یک سوم لیوان روغن مایع رو آروم آروم داخل این کاسه بریزید. دوباره با همزن برقی این مواد رو یک دقیقه هم بزنیندتا همه چی خوب با هم ترکیب بشه. یادتون باشه، همه این مواد باید قبلا به دمای محیط رسیده باشن؛ در غیر این صورت، بافت کیک تون خراب می شه و به میزان کافی پف نمی کنه.
برای خرید روغن مایع می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله پنجم: مخلوط آردی رو آماده کنید
در این مرحله از طرز تهیه کیک فنجانی، باید یه لیوان آرد سفید قنادی رو با یه قاشق مرباخوری بکینگ پودر توی کاسه جداگانه ای بریزید و قاطی کنید تا مخلوط یکنواختی ایجاد بشه. این ترکیب رو حتما حداقل یکی دو بار الک کنید تا حسابی سبک و پوک بشه و بعدا خمیر کیک تون گلوله آردی نداشته باشه.
برای خرید آرد سفید قنادی و بکینگ پودر می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله ششم: مخلوط آردی رو به مایه تخم مرغی اضافه کنید
حالا این ترکیب خشک رو به صورت تدریجی و در 3 مرحله به مایه تخم مرغی اضافه کنید. هر بار بعد از اضافه کردن بخشی از مخلوط آردی، مایه کیک رو با یاری یه لیسک یا قاشق چوبی به آرومی فولد کنید؛ فقط در حدی که با هم ترکیب بشن و آرد دیده نشه. اگه زیاد هم بزنید، پف کیک می خوابه و بافتش سفت می شه.
مرحله هفتم: مایه کیک فنجانی رو در قالب بریزید
در این مرحله از طرز تهیه کیک فنجانی بازاری، وقتشه قالب هاتون رو بیارید جلو! اگه از فنجان، لیوان، یا قالب فلزی و سیلیکونی استفاده می کنید، حتما باید یه کم چربش کنید. اما اگه از کپسول های کاغذی مخصوص کاپ کیک هم استفاده می کنید، دیگه احتیاجی نیست قالب رو چرب کنید. حالا مایه کیک رو با قاشق داخل قالب ها بریزید؛ طوری که حدود دو سوم هر قالب پر بشه. دقت کنید، قالب ها رو نباید کاملا پر کنید؛ چون موقع پخت پف می کنه و ممکنه بیرون بریزه. اگه دوست دارید، در این مرحله می تونید روی هر کدوم از کیک ها یه کم شکلات چیپسی، گردو، کشمش یا هر چی که دلتون می خواد بریزین تا هم خوشگل تر شه، هم خوشمزه تر.
برای خرید کشمش و انواع مغزیجات مانند گردو می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله هشتم: کیک فنجانی رو توی قابلمه بپزید
تا الان مطمئنا قابلمه تون حسابی داغ شده. بنابراین، درب قابلمه رو با احتیاط برداری. مراقب باشید، بخار قابلمه می تونه دست رو بسوزونه. حالا قالب های فنجونی رو یکی یکی با دقت بچینید روی پایه ای که ته قابلمه گذاشتید. حواس تون باشه قالب ها نباید با کف یا دیواره قابلمه تماس مستقیم داشته باشن. بعدش، درب قابلمه رو محکم ببندید. اگه دم کنی نازک دارید، ازش بهره ببرید تا بخار کاملا توی قابلمه جمع بشه و پخت بهتر انجام بشه.
شعله رو روی کم ترین حالت ممکن تنظیم کنید؛ درست مثل وقتی برنج دم می کنید. حالا باید حدود 30 تا 40 دقیقه صبر کنید. در 30 دقیقه اول اصلا درب قابلمه رو برندارید؛ چون اگه هوا وارد بشه، پف کیک ها می خوابه و خراب می شن. بعد از 30 دقیقه، با خلال دندون کیک ها رو تست کنید؛ اگه تمیز دراومد، یعنی کیک هاتون آماده ست. وگرنه، درب قابلمه رو ببندید و حدود 10 دقیقه دیگه منتظر بمونید.
مرحله آخر: کیک فنجانی رو تزئین و سرو کنید
وقتی از پخت کیک ها مطمئن شدید، با دقت قالب ها رو از قابلمه دربیارید و روی یه سطح خنک یا روی توری فلزی بذارید تا دمای قالب ها به تدریج پایین بیاد. حتما صبر کنید قالب ها کاملا خنک بشن تا بتونید کیک ها رو از قالب ها بیرون بیارید. چون وقتی قالب هنوز داغه، کیک ممکنه خرد بشه یا به قالب بچسبه.
حالا می تونید روی کیک ها پودر قند بپاشید، یا با شکلات ذوب شده و مغزهای مختلف تزئین شون کنید. اگه خواستید مجلسی تر بشه، خامه قنادی فرم گرفته () هم حسابی بهش جلوه می ده. البته همینجوری ساده ش هم یه عصرونه بی نظیره!
برای خرید انواع کیک آماده از جمله کیک فنجانی، خامه قنادی و انواع شکلات می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
روش تهیه کیک فنجانی در مایکروفر
طرز تهیه کیک فنجانی در مایکروفر در مراحل اولیه کاملا مشابه همون چیزیه که در رسپی بالا براتون گفتیم؛ با این تفاوت که باید مایه کیک رو در لیوان ها، فنجان ها یا قالب های مخصوص مایکروفر بریزید. یادتون باشه، باید فقط دو سوم یا نصف قالب ها رو از مایه پر کنید؛ چون کیک پف می کنه.
بعد، این قالب ها رو داخل مایکروفر بذارید و با قدرت 800 وات، به مدت 1.5 تا 2 دقیقه بپزید. بعد از گذشت این مدت، یه خلال دندون در مرکز کیک فرو کنید؛ اگه تمیز بیرون اومد، کیک آماده ست. بعد از خنک شدن، می تونید کیک فنجونی رو با پودر قند یا شکلات ذوب شده تزئین کنید.
طرز درست کردن کیک فنجانی در فر
در طرز تهیه کیک فنجانی در فر، قبل از هر کاری باید فر رو روی 180 درجه سانتی گراد بذارید تا گرم بشه. مایه کیک رو هم درست مطابق دستور بالا درست کنید و در قالب ها بریزید. بعدش، قالب ها رو در سینی فر بچینید و سینی رو به مدت 20 الی 25 دقیقه در طبقه میانی فر بذارید تا کیک فنجانی خوشمزه تون آماده بشه. باقی مراحل رو مطابق رسپی بالا دنبال کنید.
روش پخت کیک فنجانی شکلاتی
در طرز تهیه کیک فنجانی شکلاتی، دو تا تخم مرغ رو با نصف لیوان شکر و یه نوک قاشق وانیل خوب هم بزنید تا حسابی سبک و کرمی بشه. بعد نصف لیوان شیر و یک سوم لیوان روغن مایع رو اضافه کنید و یه دقیقه دیگه بزنید. حالا یه لیوان آرد، یه قاشق غذاخوری پودر کاکائو و یه قاشق مرباخوری بکینگ پودر رو که از قبل الک کردید، کم کم اضافه کنید و با لیسک آروم هم بزنید تا یه مایه شکلاتی و یکدست داشته باشید. باقی مراحل رو عینا شبیه دستور بالا دنبال کنید.
برای خرید پودر کاکائو می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
طرز تهیه کیک لیوانی کاراملی
برای تهیه کیک لیوانی کاراملی، داخل یه کاسه بزرگ، 2 عدد تخم مرغ رو با 8 قاشق غذاخوری شکر و یک چهارم قاشق چای خوری وانیل هم بزنید تا سبک و روشن بشه. بعد 8 قاشق شیر و 8 قاشق روغن مایع رو اضافه کنید و دوباره هم بزنید. حالا 12 قاشق غذاخوری آرد و 2 قاشق چای خوری بکینگ پودر رو الک کنید و آروم آروم به مواد اضافه کنید تا مایه کیک کاملا صاف و بدون گلوله بشه. در آخر، 4 قاشق غذاخوری سس کارامل () یا تافی ذوب شده بریزید داخلش و یه هم کوچولو بزنید. باقی مراحل رو مطابق رسپی بالا دنبال کنید.
روش درست کردن کیک فنجانی بدون تخم مرغ
در طرز تهیه کیک فنجانی بدون تخم مرغ، باید نصف لیوان شکر رو با نصف لیوان شیر معمولی (یا مثل بادام یا سویا)، یک سوم پیمانه روغن مایع و کمی وانیل مخلوط کنید و خوب هم بزنید. بعد یه پیمانه آرد و یه قاشق مرباخوری بکینگ پودر رو الک نموده و کم کم به مواد اضافه کنید و هم بزنید تا مایه یکدست بشه. اگه خواستید می تونید یه قاشق غذاخوری پودر کاکائو هم اضافه کنید. مایه رو تا دو سوم داخل قالب های فنجونی بریزید و داخل فر 180 درجه حدود 20 تا 25 دقیقه، یا در قابلمه روی شعله ملایم برای 30 تا 40 دقیقه بپزید.
روش تهیه کیک فنجانی برای یک نفر
در طرز تهیه کیک فنجانی برای یک نفر، شما به یک عدد تخم مرغ، 2 قاشق غذاخوری شکر، یه نوک قاشق چای خوری وانیل، 2 قاشق غذاخوری شیر، 1.5 قاشق غذاخوری روغن مایع، 3 قاشق غذاخوری آرد سفید و نصف قاشق چای خوری بکینگ پودر احتیاج دارید. اگه طعم شکلاتی دوست دارید، می تونید یه قاشق مرباخوری پودر کاکائو هم به این ترکیب اضافه کنید. باقی مراحل رو عینا مثل رسپی بالا دنبال کنید.
نکته: طبیعتا در طرز تهیه کیک فنجانی برای 8 نفر باید میزان این مواد 8 برابر بشه. اگر هم دنبال طرز تهیه کیک فنجانی برای 10 نفر هستید، کافیه این میزان مواد اولیه رو 10 برابر کنید.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم در طرز تهیه کیک فنجانی نرم و پفی
- مواد یخچالی مثل تخم مرغ و شیر رو نیم ساعت زودتر از یخچال بیرون بیارید تا کیک تون بهتر پف کنه.
- تخم مرغ و شکر رو خوب هم بزنید تا سبک و کرم رنگ بشه؛ پف کیک به همین بستگی داره.
- آرد و بکینگ پودر رو حتما الک کنید تا مخلوط آردی گلوله نشه؛ وگرنه کیک خراب می شه.
- وقتی آرد رو اضافه کردید، فقط در حد مخلوط شدن هم بزنید؛ اگه زیاد بزنید کیک فنجونی خوشمزه تون سفت می شه.
- قالب یا لیوان رو بیشتر از دو سوم پر نکنید؛ چون کیک پف می کنه و سرریز می شه.
- فر یا قابلمه رو قبل از آغاز حتما گرم کنید تا کیک بهتر بپزه.
- موقع پخت درب قابلمه یا فر رو باز نکنید؛ وگرنه پف کیک می خوابه.
- بعد از پخت صبر کنید کیک خنک بشه، بعد از قالب جدا کنید تا کیک نشکنه و خرد نشه.
- اگه از مایکروفر استفاده می کنید، حتما باید قالب یا لیوان یا فنجون تون مخصوص مایکروفر باشه.
- اگه دوست دارید کیک فنجانی شکلاتی درست کنید باید میزانی پودر کاکائو رو هم به مخلوط آردی اضافه کنید و همراه با هم الک شون کنید.
- در طرز تهیه کیک فنجانی با قالب، کافیه مایه کیک لیوانی رو به جای فنجون داخل قالب مورد نظرتون بریزید.
بیشتر بخوانید:
فوت و فن های خوشمزه شدن کیک فنجانی
کیک فنجانی چیه؟
کیک کوچیکیه که توی قالب کاپ کیک، فنجان یا لیوان درست می شه و سریع می پزه.
فرق کیک فنجانی با کیک معمولی چیه؟
میزان کوچیک تر، پخت سریع تر و معمولا در قالب های کوچک یا لیوان پخته می شه.
می شه کیک فنجانی بدون تخم مرغ درست کنیم؟
بله، با جایگزین هایی مثل ماست یا شیر گیاهی می تونید کیک فنجونی بدون تخم مرغ درست کنید.
چقدر طول می کشه کیک فنجانی بپزه؟
معمولا 1 و نیم الی 2 دقیقه توی مایکروفر یا 20 تا 25 دقیقه داخل فر با دمای 180 درجه.
چطور می فهمیم کیک فنجانی پخته؟
با خلال دندان چک کنید، اگه تمیز بیرون اومد یعنی کیک پخته و آماده ست.
می شه کیک فنجانی رو توی قابلمه درست کنیم؟
بله، فقط باید قابلمه رو گرم کنید و با حرارت ملایم 30 تا 40 دقیقه صبر کنید تا کیک بپزه.
قالب مخصوص کیک فنجانی چی استفاده کنم؟
قالب سیلیکونی یا کاغذی، یا لیوان مخصوص مایکروفر که فلزی نباشه.
چطوری کیک لیوانی رو خوشمزه تر کنیم؟
می تونید وسط کیک شکلات یا میوه بذارید یا روی کیک میزانی پودر قند، خامه یا سس کارامل بریزید.
منبع: افق کوروش