20 نکته مهم در طرز تهیه ترحلوا شیرازی
به گزارش دیار سلمان، ترحلوا شیرازی از آن دسته است که جزو محبوب ترین سوغاتی های شیرازی هم محسوب می گردد. ترحلوای شیرازیک حلوای نرم و ژله ای طور است که هم به صورت ساده و هم دو رنگ و البته به صورت قالبی یا ساده سرو می گردد. در استان فارس ترحلوا یک اصلی در به عنوان است. طرز تهیه ترحلوا شیرازی به همراه فیلم آموزشی ترحلوا به عنوان یکی از را در این مقاله از در مجله خبرنگاران بخوانید.

طرز تهیه ترحلوا قالبی شیرازی دو رنگ در یک نگاه
برای طرز تهیه ترحلوا دو رنگ شیرازی، آرد برنج الک شده را با آب هم بزنید تا کاملا یکدست گردد. سپس این ترکیب را روی حرارت بگذارید. بعد نوبت اضافه کردن شیر است. مواد را هم بزنید و در ادامه، شکر را اضافه کنید. گلاب را هم در مرحله بعد بیفزایید. همه مواد را به طور مداوم روی حرارت هم بزنید تا ته نگیرد. وقتی ترحلوا خودش را گرفت، نصف آن را در قالب مناسب بریزید و روی آن را صاف کنید. به نصف دیگر ترحلوا، زعفران دم نموده اضافه کنید و هم بزنید تا به صورت یکدست، رنگ زرد بگیرد.
ترحلوای زعفرانی را روی ترحلوای سفید که کمی خودش را گرفته است، بریزید و روی سطح آن را صاف نموده و با مواد دلخواه تزیین کنید. ترحلوا را به مدت 2.5 تا 5 ساعت در یخچال بگذارید تا خودش را کاملا بگیرد. سپس با چاقو، به صورت لوزی یا مربعی، ترحلوا را برش بزنید و آن ترحلوا قالبی را سرو کنید.
برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل کامل طرز تهیه ترحلوا شیرازی ادامه این مطلب را بخوانید.
مواد لازم برای تهیه ترحلوا شیرازی بدون نشاسته
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
آرد برنج | 115 گرم (معادل یک کاسه) |
آب | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
شیر (پرچرب) | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
شکر | 100 گرم (1 کاسه) |
گلاب | 60 میلی لیتر (نصف لیوان فرانسوی دسته دار) |
زعفران (دم نموده غلیظ) | به مقدار لازم |
کره یا روغن جامد | به مقدار کافی |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 30 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت ترحلوا: 90 دقیقه
مدت زمان استراحت و آماده شدن ترحلوا: 2 و نیم ساعت
مراحل طرز تهیه ترحلوا مجلسی برای ماه رمضان
ترحلوا یک دسر خوشمزه، ساده و مجذوب کننده، برای افطار ماه رمضان شیرازی ها است که طرفدارهای زیادی دارد. درست کردن ترحلوا با آرد، بسیار ساده است و در ادامه می توانید طرز تهیه ترحلوا دورنگ به روش شیرازی ها را آموزش ببینید.
مرحله اول: آرد و آب را حل کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه ترحلوا قالبی باید آرد برنج را 2 تا 3 بار الک کنید و در یک ظرف مناسب بریزید. سپس آب سرد به آن اضافه کنید و آن را خوب هم بزنید. این کار را آن قدر ادامه دهید که آرد برنج به طور کامل در آب حل گردد. بهتر است مخلوط آرد و آب را از صافی رد کنید تا گلوله یا ناخالصی در آن نباشد.
آرد برنج را به روش های خرید و اینترنتی از فروشگاه های می توانید بخرید.
مرحله دوم: مخلوط آب و آرد را روی حرارت بگذارید
در این مرحله از طرز تهیه ترحلوا دو رنگ برای افطار، مخلوط آرد و آب را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم بگذارید. سپس شیر را به مواد داخل قابلمه اضافه کنید و دوباره همه مواد را هم بزنید تا کاملا شیر با مواد دیگر ترکیب و یکدست گردد.
در صورت تمایل می توانید شیر را به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.
مرحله سوم: شکر را اضافه کنید
در ادامه، به مواد داخل قابلمه، شکر را هم اضافه کنید. شکر را همزمان با مواد روی حرارت هم بزنید تا دانه های شکر در مایه ترحلوا، ذوب شوند. بعد نوبت به اضافه کردن گلاب است.
این ترکیب را مرتب هم بزنید تا کمی خودش را بگیرد. حالا شعله گاز را کم کنید و باز هم حلوا را مرتب هم بزنید. هم زدن بخش اصلی در تهیه ترحلوای قالبی محسوب می گردد و در صورتی که درست انجام نگردد، ممکن است آرد برنج و شیر ته بگیرند.
برای خرید شکر و گلاب اعلا، می توانید از فروشگاه های به روش های خرید حضوری و اینترنتی اقدام کنید.
مرحله چهارم: ترحلوا را بپزید
بعد از اینکه بافت ترحلوا کمی منسجم شد، مرتب هم زدن حلوا را ادامه بدهید تا زمانی که خط چنگال یا کفگیر روی آن محو نگردد و به غلظت مناسب برسد. سپس کف و دیوار های یک قالب را با کمی کره یا روغن جامد، چرب کنید. اگر سینی با لبه های بلند دارید، می توانید از آن بهره ببرید.
انواع کره و روغن را به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.
مرحله پنجم: ترحلوا را در قالب بریزید
در این مرحله از طرز تهیه ترحلوا بدون نشاسته، نصف ترحلوای سفیدی را که درست نموده اید، در قالب چرب شده بریزید و سطح آن را صاف کنید. سپس برای چند دقیقه قالب را در یخچال بگذارید. در این فاصله، به نصف دیگر ترحلوا، زعفران دم نموده اضافه کنید و مواد را هم بزنید تا زعفران به طور کامل در ترحلوا پخش شده و رنگ زرد یکدست بگیرد.
برای خرید زعفران باکیفیت از فروشگاه های به روش های خرید حضوری و اینترنتی می توانید اقدام کنید.
مرحله ششم: ترحلوا زعفرانی را اضافه کنید
سپس، به مدت 10 الی 15 دقیقه صبر کنید تا حلوای زیری که بدون رنگ است، خنک گردد و سپس حلوای زعفرانی را روی آن بریزید و روی آن را با پودر پسته، نارگیل را هر چیز دیگری که دوست دارید تزیین کنید. بعد از اینکه ترحلوا خنک شد روی آن را با سلفون بپوشانید و به مدت حداقل 2 و نیم ساعت داخل یخچال بگذارید تا کاملا خنک و سفت گردد و خودش را بگیرد.
مرحله آخر: ترحلوا دو رنگ را برش بزنید
معمولا هر چه برای زمان بیشتری تر حلوا را در یخچال بگذارید، بهتر است و بیشتر می بندد و راحت تر می توانیم آن را به صورت لوزی یا مربع برش بزنیم. سپس قالب را از یخچال بیرون بیاورید و با چاقوی خیس، به شکل لوزی یا مربعی ترحلوا را برش بزنید.
ترحلواها را از قالب جدا کنید و در ظرف سرو بچینید. ترحلوا را با چای به عنوان دسر یا برای افطار ماه رمضان می توانید میل کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه شله زرد با فیلم آموزش تهیه
نکات مهم در طرز تهیه ترحلوا شیرازی برای افطار
- استفاده از نشاسته در طرز تهیه ترحلوا با نشاسته، باعث زودتر فرم گرفتن ترحلوا می گردد. می توانید مقداری نشاسته هم در ترحلوا بهره ببرید.
- برای لطیف تر شدن بافت ترحلوا می توانید از کمی کره در مراحل پایانی پخت تر حلوا بهره ببرید.
- برای اینکه ترحلوا به ظرف یا قالب نچسبد، کف قالب را یا کره بمالید یا کف قالب را آب بریزید و آب را دور بریزید تا رطوبت در آن بماند. اگر از کره در ترحلوا بهره ببرید، در صورتی که قالب خیس باشد، ترحلوا به قالب نمی چسبد.
- برای اینکه طعم آرد یا نشاسته در حلوا خام نباشد بهتر است در تمام مدت پخت از شعله پخش کن بهره ببرید. چون آرد و نشاسته زود ته می گیرد و در طول مدت پخت خوب پخته نمی گردد و خام می ماند.
- برای طرز تهیه ترحلوا قالبی یا طرز تهیه ترحلوا مجلسی می توانید حلوا را بعد از پخت، در قیف آشپزی با ماسوره دلخواه بریزید و در قالب های کوچک بریزید.
- طرز تهیه ترحلوا اردبیل فرق دارد و در ترکیبش یک زرده تخم مرغ هم دارد.
- طرز تهیه ترحلوای تبریزی با آرد گندم و آرد برنج است و نشاسته ندارد.
- در طرز تهیه ترحلوا یزدی مجلسی، از ترکیب آرد سفید به همراه آرد برنج استفاده می گردد و مراحل آن شبیه ترحلوا شیرازی است.
- برای درست کردن ترحلوای شیرازی دو رنگ باید برای همه مواد از پیمانه یکسانی بهره ببرید.
- برای درست کردن ترحلوا بهتر است از یک قابلمه نچسب بهره ببرید.
- در مراحل تفت دادن آرد روی حرارت مراقب باشید که رنگ آرد بیش از مقدار تیره نگردد. تنها کمی کرم رنگ شدن آرد با شعله ملایم کافی است.
- شما می توانید از ترحلوا برای مدت 2 تا 3 روز در یخچال نگهداری کنید.
- توجه داشته باشید که در طرز تهیه ترحلوا با آرد گندم و آرد برنج رنگ ترحلوای شما کمی روشن می گردد.
- برای پخت ترحلوا می توانید به جای روغن جامد یا کره از روغن حیوانی نیز بهره ببرید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه زولبیا با طعم بازاری با فیلم آموزشی
فوت و فن های خوشمزه شدن تر حلوا ساده و دو رنگ
چرا ترحلوا ترک می خورد؟
بعضی اوقات ترحلوای شیرازی ترک می خورد. علت ترک خوردن ترحلوا این است که بیش از حد پخته شده است. اگر حلوا زیاد بپزد بعد از سرد شدن ترک می خورد. برای اینکه ترحلوا شیرازی ترک نخورد برترین زمان برای اطمینان از پخت آن این است که رد قاشق یا چنگال روی حلوا بیفتد و زود محو گردد. به این ترتیب یک ترحلوای لطیف با بافت ژله ای و به قول شیرازی ها لرزونک خواهید داشت.
چرا ترحلوا آب می اندازد؟
علت آب انداختن تر حلوا بعد از پختن این است که مدت زمان پختن حلوا کم بوده و قبل از خط افتادن روی بافت حلوا آن را از روی گاز برداشته و سرو نموده اید.
اگر تر حلوا گلوله شد چه کنیم؟
اگر حین پخت ترحلوای شیرازی متوجه شدید که مواد به ته قابلمه می چسبد، بهتر است ترحلوا را به قابلمه دیگری منتقل کنید. سپس با یاری یک همزن برقی مواد را هم بزنید تا گلوله هایی که در آن ایجاد شده است، از بین برود. بعد از این کار می توانید ترحلوا را مجدداً روی حرارت ملایم قرار دهید تا پخت آن کامل گردد.
چرا ترحلوا مزه آرد می دهد؟
برای پخت ترحلوا حتما از حرارت ملایم بهره ببرید تا خامی آرد به خوبی گرفته گردد. زیاد کردن حرارت گاز موجب می گردد که ترحلوا زودتر غلیظ گردد و ولی طعم خامی آرد را داشته باشد.
منبع: افق کوروش