شیرینی های سنتی استان قزوین
به گزارش دیار سلمان، در مقاله غذاهای سنتی استان قزوین، به معرفی غذاهای محلی این استان زیبا پرداختیم. قزوین خطه ای است؛ مملو از انواع خوراکی های لذیذ و منحصربه فرد به همراه کدبانوهای هنرمندی که با طبخ و تهیه این خوردنی های فوق العاده و خوشمزه، علاوه بر حفظ آداب و سنت ایران زمین، هنرمندی خود را نیز به نمایش می گذارند. با خبرنگاران همراه باشید تا وجودتان سرشار از طعم بی نظیر شیرینی هایی لذیذ و به یادماندنی شود.
تنوع شیرینی و خوراکی های سنتی در استان قزوین، نشات گرفته از آداب و فرهنگ غذایی مردم این سرزمین است. انسان هایی خوش ذوق و هنرمند که با انواع خوردنی های بی همتایشان، در سراسر ایران و جهان، شهرتی به هم زده اند. از جمله این شیرینی های خوشمزه و وسوسه انگیز می توان به باقلوای لوزی، باقلوای پیچ یا گل رز، شیرینی پادرازی، نان نخودی قزوین (شیرینی نخودی)، نان چرخی، نان برنجی (شیرنی برنجی)، نان بادامی قزوین (شیرینی بادامی)، شیرینی اتابکی (شیرینی ولیعهدی)، نان قندی (شیرینی قندی)، نان نازک (نازک پسته ای) و قاق اشاره کرد.
باقلوا
باقلوا از جمله این شیرینی های فوق العاده است که در انواع مختلف تهیه و طبخ می شود. در واقع گل سرسبد تمامی شیرینی های سنتی این استان را از آن خود کرده است که در انواعی مانند باقلوای سه رنگ یا لوزی و باقلوای گل یا پیچ تهیه و طبخ می شود. شاید یکی از گران ترین خوراکی هایی باشد که از طریق مردم استان قزوین تهیه می شود. چراکه در تدارک آن از پسته، بادام، خاک قند، پودر هل، آرد، شربت قوام آمده، زعفران، گلاب، زرده تخم مرغ و شیر استفاده می شود. آن ها، معمولا این شیرینی خوشمزه و محبوب را برای پذیرایی از میهمانان، در ایام دید و بازدید نوروز و مرنام ازدواج جوانان تهیه می کنند.
پادرازی
برای تهیه این شیرینی از پودر قند، روغن صاف قنادی، تخم مرغ، آرد گندم، آرد برنج، آرد نخودچی، شیر، پودر زنجبیل، وانیل، زعفران و کنجد استفاده می شود. شیرینی خوش طعم و لذیذ که همراه با چای و نوشیدنی های داغ، میل می شود.
نان نخودی قزوین (شیرینی نخودی)
نان نخودی از شیرینی های سنتی استان قزوین به شمار می آید. شیرینی کوچک، نرم و لطیف، خوشمزه و بسیار دوست داشتنی که با روشی آسان و بدون پیچیدگی های جهانی شیرینی پزی تهیه می شود. مردم استان قزوین برای طبخ این خوراکی محبوب و پرطرفدار از آرد نخود، روغن جامد، پودر قند، آرد سفید، پودر هل، زرده تخم مرغ و خلال پسته استفاده می کنند. البته نان نخودچی یکی از شیرینی هایی است که در دیگر استان های کشور عزیزمان، تهیه و طبخ می شود. اما نان نخودی یا شیرینی نخودی قزوین، از اصالتی کاملا قزوینی برخوردار بوده و از شیرینی های سنتی این استان محسوب می شود.
نان چرخی
شاید نام نان چرخی کمی جالب به نظر برسد. مردم استان قزوین به این دلیل این شیرینی لذیذ را نان چرخی می نامند که پس از ترکیب تمامی مواد اولیه ، آن ها را با چرخ گوشت، چرخ می کنند. در تهیه این خوردنی سنتی از آرد برنج، آرد سفید، روغن جامد، پودر قند، تخم مرغ، ماست، بکینگ پودر، پودر هل و پودر پسته استفاده می شود. از نکات مهم این شیرینی، ماندگاری زیاد آن پس از طبخ است.
نان برنجی قزوین (شیرینی برنجی)
شاید این شیرینی شما را به یاد شیرینی برنجی استان کرمانشاه بیندازد. اما استان قزوین نیز از شیرینی برنجی مخصوص و سنتی خود برخوردار است که بسیار خوش طعم بوده و از محبوبیت قابل توجهی نیز برخوردار است. مردم این استان برای تهیه نان برنجی از آرد برنج، پودر قند، روغن جامد، تخم مرغ، پودر هل و گلاب استفاده می کنند. توصیه می کنیم حتما این خوراکی فوق العاده را امتحان کنید. قطعا به تفاوت طعمی که با نان برنجی استان کرمانشاه دارد، پی خواهید برد.
نان بادامی قزوین (شیرینی بادامی)
تنوع شیرینی های سنتی در استان قزوین بسیار زیاد و قابل توجه است. شیرینی هایی تهیه شده از مغز انواع آجیل، میوه، خشکبار و ... که علاوه بر عطر و طعم فوق العاده، بیانگر تاریخ و هنر مردم این سرزمین نیز خواهد بود. شیرینی بادامی استان قزوین، بسیار خوش طعم بوده و از عطر مطبوعی نیز برخوردار است. آن ها برای تهیه نان بادامی از پودر قند، آرد، پودر بادام، پودر پسته، پودر هل و روغن جامد استفاده می کنند.
شیرینی اتابکی (شیرینی ولیعهدی)
شیرینی اتابکی یا ولیعهدی، از دیگر خوراکی هایی است که به عنوان شیرینی سنتی استان قزوین شناخته شده است. اغلب این شیرینی در دو رنگ کرم و قهوه ای تهیه می شود. مردم استان قزوین برای طبخ این خوراکی لذیذ از ترکیب آرد نول و آرد برنج، پودر قند، روغن جامد، پودر هل و تخم مرغ استفاده می کنند. این شیرینی نیز مانند اغلب شیرینی های تهیه شده در استان قزوین، از شیرینی کمی برخوردار است که یکی از مزیت های این نوع خوراکی ها در مقایسه با دیگر شیرینی های تهیه شده محسوب می شود.
نان قندی (شیرینی قندی)
نان قندی را همه مردم ایران می شناسند. بسیار خوشمزه و دوست داشتنی که اغلب در کنار چای داغ میل می شود. نان قندی استان قزوین، از دیگر شیرینی های سنتی این استان به شمار می آید که همراه با دیگر شیرینی های محلی، در اواخر اسفندماه، از طریق خانم های کدبانوی قزوینی تهیه می شود. این شیرینی با استفاده از آرد صرفه، پودر شکر، روغن جامد، پودر هل، بکینگ پودر و خشخاش طبخ می شود. این نان از عطری فوق العاده برخوردار است که هوش از سر هر انسانی خواهد برد. البته مردم استان قزوین به نوع خشک شده این نان خوشمزه، قاق (خشک) می گویند.
نان چایی
نان چایی بعد از باقلوا، از پرطرفدارترین شیرینی هایی است که در استان قزوین تهیه و مورد استفاده قرار می گیرد. خمیر این شیرینی بسیار نرم و لطیف بوده و در دو نوع کره ای و معمولی تهیه می شود. نوع کره ای آنرا باید پس از تهیه، مصرف کرد تا بیات یا خشک نشود. مردم استان قزوین برای تهیه این خوراکی محبوب از آرد، کره، تخم مرغ، خاک قند، کنجد، زعفران، روغن، پودر هل، ماست و جوش شیرین استفاده می کنند. توصیه می کنیم اگر به استان قزوین سفری داشتید، حتما این شیرینی خوشمزه را تهیه و میل کنید.
نان نازک (نازک پسته ای)
از دیگر شیرینی هایی است که از طریق کدبانوهای استان قزوین تهیه و با طعم بی نظیرش خاطراتی شیرین را در فکر افراد خانواده باقی می گذارد. آن ها برای تهیه این خوراکی فوق العاده از آرد سفید، پودر قند، تخم مرغ، روغن جامد، وانیل، ماست، کره ذوب شده، نمک، بکینگ پودر، پودر خمیر ترش، پودر گردو، پودر پسته، زعفران و کنجد استفاده می کنند. البته نان نازک گردویی و کنجدی نیز از انواع دیگر نان نازک هستند که در استان قزوین طبخ می شوند. برای تهیه آن ها از گردو و کنجد استفاده می شود.
نان اَگِردَک
این نان خوش طعم و پرطرفدار از نان های محلی و سنتی استان قزوین به شمار می آید که به دلیل طعم فوق العاده اش در بین سایر استان ها و شهرهای کشور نیز از محبوبیت ویژه ای برخوردار است. برای طبخ نان اگردک از تخم مرغ، شیر، شکر، روغن مایع، آرد، دارچین، خمیر ترش، نمک، زردچوبه و زعفران استفاده می شود.
کیک شربتی
کیکی زعفرانی و بسیار خوشمزه که از خوش طعم ترین شیرینی های استان قزوین است. در نهایت سلیقه و زبردستی قنادان قزوینی، پس از پخت کیک اسفنجی فوق العاده نرم، شربت شکر و زعفران بسیار خوش طعمی را روی کیک می ریزند که ماحصل آن کیک شربتی، از بهترین شیرینی های قزوین است.
شیرینی حاج کریمی
این شیرینی، از عطر و بویی منحصربه فرد برخوردار است و علاقه مندان بسیاری را از آن خود کرده است. اغلب این شیرینی را همراه یک فنجان چای داغ میل می کنند. مردم استان قزوین برای تهیه آن از آرد، آرد برنج، تخم مرغ، روغن جامد، پودر قند، بکینگ پودر، پودر هل، ماست، پودر گردو، پودر قند، پودر هل، دارچین، گلاب، کنجد و خلال پسته استفاده می کنند. قطعا با ترکیب این چاشنی های خوش عطر، طعم و رایحه بی نظیری در انتظار خانه ای است که این شیرینی فوق العاده، در آن محل طبخ می شود.
در این مقاله سعی شد تا حد امکان، شیرینی ها و نان های سنتی استان قزوین را به شما دوستان عزیز معرفی کنیم. امید است توانسته باشیم به این مهم دست یابیم. منتظر نظرات سازنده شما دوستان خبرنگارانیی هستیم.
منبع: تهیه شده در خبرنگاران
منبع: کجارو